SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kom och lek gymnastik med oss!

Svettigt minst 60 minuter om dagen

Vetenskap och forskning visar att hälsoeffekterna av regelbunden fysisk aktivitet har väldigt god påverkan på nästan alla mentala funktioner.

Från inlärning, arbetsminne och stärkt självkänsla till minskning av ångest och depressiva symtom.

Barn som rör sig mycket skapar stora positiva hälsoeffekter som följer med, resten av livet. Fysisk aktivitet stärker skelettet och ger en sund inställning till daglig rörelse. Enligt WHO kan det utgöra en risk om barn avstår träning redan från tre års ålder.

Att barn tränar är helt enkelt viktigt på flera plan. – Inte minst för den mentala hälsan.

Svenska barn rör sig minst i Norden

År 2019 kom Världshälsoorganisationen (WHO) med nya rekommendationer, även för yngre barn.

Kort förklarat uppmuntras barn att svettas av en aktivitet minst en timme om dagen.

Enligt rekommendationen ska barn på 3–4 år ha fysisk aktivitet under minst 180 minuter varje dag, varav 60 minuter bör vara av måttlig till hög intensitet.

I rapporten framgår att Sverige är det land i Norden där barn rör sig minst. Åtta av tio svenska barn rör på sig för lite – en siffra som dessutom försämrats de senaste 15 åren. Minskningen av fysisk aktivitet har ett tydligt tidssamband med ökningen av psykiska symtom.

Detta stämmer överens med en annan studie, framtagen på uppdrag av regeringen av Karolinska institutet och GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan). Denna visade att många barn sitter stilla större delen av sin vakna tid.

 
Huvudsponsor
Våra sponsorer